Революционно откритие ще удължи живота на плодовете и зеленчуците. Учени от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) и колегите им от Сингапур (SMART) намериха как да растенията да остават свежи за по-дълго време, инжектирайки им мелатонин от разградими микронишки. 

Очакванията са това да намали в пъти проблема с изхвърлянето на храна. Над 3% от цялата храна в света отива буклука веднага след като е обрана. Количество, необходимо да се изхранят над 1 млрд. души. 

Охлаждането е най-разпространеният начин за запазване на храната, но то изисква енергия и инфраструктура, която в много региони не могат да си позволят или нямат достъп.   

Откривателите вярват, че тяхната система може да замени частично необходимостта от охлаждане на храната. В основата на техния подход стоят копринени микронишки. Те могат да пробият твърдата, восъчна обвивка на растенията, без да предизвикват стресова реакция, и да доставят точно определени количества мелатонин в тъканите на растението. 

„За първи път успяваме да използваме тези микронишки, за да удължим трайността на прясно нарязани култури“, казва Бенедето Марели – водещ автор на изследването, доцент по строително и екологично инженерство в MIT. 

Той обяснява, че идеята им е била да използват тази технология, за да доставят вещество, което може да регулира физиологичните процеси на растението след беритба. 

„В крайна сметка се спряхме на хормоните, като мелатонина, който растенията така или иначе използват, за да управляват подобни процеси. Дори само в САЩ този подход би могъл един ден да подобри достъпа до здравословна храна“, казва още Марели.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK