Сериозни нарушения със съмнение за измами при провеждането на обществените поръчки, забавяне и нагласени условия, така че да се даде предимство на определени фирми – това установи ревизията на служебното министерство на работата на втория кабинет на Бойко Борисов.

Нито едно министерство не може да бъде посочено като отличник, но някои са в графата „Без особени провинения“ – в осем или няма нарушения на поръчките, или те са минимални. Сред тях са министерството на финансите, на транспорта, на труда и социалните грижи, на туризма и на енергетиката. Интересен е казусът с Министерството на земеделието и храните, което хем е без проблемни обществени поръчки, хем заради закъснели поръчки има риск да бъдат спрени евросредства по оперативната програма за селските райони.

В Министерството на отбраната всяка втора процедура се оказва спорна – установени са нарушения по 45 от 82, отчете служебният премиер Огнян Герджиков. Девет от обществените поръчки отиват във военната прокуратура заради съмнения за измами и други нарушения, 36 ще се проверяват от финансовата инспекция. От военната прокуратура обаче съобщиха, че в доклада, изпратен на тях, са включени 28 процедури за обявяване на обществени поръчки.

В агенцията „Пътна инфраструктура“ пък са подготвяли тръжната документация така, че да е ясен печелившият или пък да се отстрани нежелан конкурент, сочи докладът от ревизията. Засечени са проблеми дори при процедурите за поддръжката на тунелите по магистралите, включително на злополучния „Ечемишка“.

Заради закъснения в МВР под въпрос е усвояването на допълнителните пари от Брюксел за бежанската криза, дори ни грозят глоби.

Пред bTV премиерът Герджиков коментира, че ревизията не е опит за вземане на страна, нито заявка, че планира да остане в политиката и след служебния кабинет. „Поемаме държава, която не е в насипно състояние, никакво съмнение няма в това. Разбира се, че служебното правителство не може да има за задача да прави тотални ревизии на предишни управления не само заради времевия хоризонт, а и затова, че има по-ограничени цели. Но, от друга страна, не можем да си затворим очите и да не видим неща, които не са били редни. Нормално е да има пропуски, слабости, безобразия даже бих казал. Не си позволявам нито остри критики към предишния кабинет, нито обратното“.

Ревизиите по министерствата ще продължат.

Днес стана ясно и че освобождаването на последната партида областни управители не е заради масово подаване на искания за платен отпуск и заявено желание на градоначалниците да се включат в предстоящите избори. Молбата за отпуск се оказа една – на губернатора на Перник. Министър-председателят подчерта, че политически коректно било областните да подадат оставки, а правителството да реши дали да ги остави на постовете или не.

Вижте повече във видеото:

Министрите и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок реагираха остро на резултатите от ревизията.

Те заявиха, че не са виждали доклада, но квалификациите за него бяха от „неуместнен“ до „димна завеса“, прикриваща други аспекти на дейността на кабинета. Някои видяха и политически мотиви в доклада на служебния премиер.

Бившият премиер Борисов заяви във „Фейсбук“: „Никой не може да отрече направеното от ГЕРБ в инфраструктурата, защото то се вижда и хората го ползват ежедневно“.

Снимка: bTV

„Аз съм озадачен от поведението на премиера [Огнян] Герджиков, който явно се е поставил в услуга на българските социалисти“, каза бившият военен министър Николай Ненчев.

Според него с акцент върху обществените поръчки се крие какво е станало на срещата на НАТО и има ли предно разполагане на сили на Алианса в Черно море.

„Това, което се случва, е пускане на димна завеса. За нас важните решения на НАТО са актуалният дневен ред на България“, каза и бившият министър на здравеопазването Петър Москов.

И от ГЕРБ възразиха срещу ревизията. Предимно с политически аргументи.

„Служебното правителство взе страна в предстоящите избори“, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Екатерина Захариева каза, че не се притеснява от проверки, притеснява я, че са тенденциозни и непълни.

Според бившите управляващи не е работа на министрите да изпълняват разследващи функции.

„Митът за зловещи злоупотреби в обществените поръчки от правителството „Борисов“ 2 не бяха доказани“, посочи Лиляна Павлова.

Ексземеделският министър Десислава Танева пък обяви, че в нейния ресор няма причина за тревога.

„Парите по програма за селските райони не са под какъвто и да е риск от спиране“, каза тя.

Министерство на земеделието и храните обяви, че е договорено с Еврокомисията крайният срок за покриване на изискванията по програмата да се удължи до края на април.

От БСП се въздържаха от коментар и заявиха, че ще направят такъв другата седмица, защото не обсъждат служебни министри, а политики.

От „Нова република“ пък заявиха, че продължава да е тайна с кого конкретно са свързани проблемните обществени поръчки.

Вижте повече във видеото:

Какво е мнението ви за ревизията на властта, която прави служебният кабинет?