Българската асоциация на заведенията се противопоставя на използването на затворените заради кризата с COVID-19 браншове за политически цели, заявяват от асоциацията. 

„Тази сутрин отново ставаме свидетели на упражнения относно отварянето на затворените в момента браншове като част от предизборната кампания. Напомняме, че ние изнесохме на гърба си най-тежката икономическа част от пандемията, като много колеги не оцеляха, а голяма част от сектора ни е на ръба на фалита“, заявяват от БАЗ.

От бранша припомнят, че хиляди служители от развлекателния сектор са останали без препитание, като много от тях са се насочили към реализация в други професии. 

„Това ни поставя на колене и създава огромна въпросителна относно възможността изобщо да възстановим бизнеса си. Затова настоятелно молим – не ни намесвайте в политическите си игри!“, посочват от асоциацията. 

Заведенията настояват да заработят отново от 1 април при ограниченията, които важаха при отварянето им в началото на месец март. „Бизнесът е конструиран, за да работи, а не да разчита на помощи, добавят от организацията“, допълват от БАЗ. 

Сегашните ограничителни мерки са в сила до 31 март, но властите не са посочили официално дали ще бъдат удължени заради високите нива на заболеваемост от COVID-19 у нас.