Представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш, както и шивачки от русенските фирми излязоха на протестно шествие срещу високите цени на тока.

Недоволството им наложи затварянето от полицията на част от улиците в центъра, съобщава кореспондентът на bTV Новините в региона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Исканията са ни да направим така, че да имаме предвидимост поне една година напред или поне шест месеца, да знаем ние на каква цена плащаме този ток. Искаме компенсацията от правителството, която е обещана от 50 лв. на мегаватчас незабавно да влезе в сила“, заяви председателят на регионалната структура на ресторантьорите и хотелиерите Красимир Иванчев.

Те настояват още за намаляване на ДДС. Шивачките посочиха, че получават най-ниските заплати в Европа, а високите цени на електроенергията може да доведат до намаляване на възнагражденията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все още не започнал отоплителният сезон, все още плащаме енергията, изхабена само за машините, но тепърва предстои да усетим скъпия ток – да се спират климатици, парно. Цените за производство вече са повишени, а ако включим и отоплението, не ми се мисли“, сподели бригадирът в шивашка фирма Петя Вангелова.