Уникалната Епископска базилика на Филипопол отново блести. Тя е и най-новият музей на България, който отвори врати в Пловдив, в Световния ден за опазване на паметниците на културата.

Това, което отличава Епископската базилика от останалите раннохристиянски храмове, е, че тя има два слоя мозайки. Според експерти вторият под мозайка е бил сложен, защото първият мозаечен под се огънал във времето. Така реставраторите в продължение на 6 години е трябвало да възстановят над 2000 квадратни метра мозайка.

Базиликата е очаровала в продължение на 200 години - от 4 до 6-ти век след Христа.

„Когато най-вероятно е загинала от едно много голямо земетресение, което се е усетило на територията на целия Балкански полуостров“, обясни археологът д-р Здравка Коркутова.

Напомня за себе си чак през 1982 г., когато при строеж на подлез се разкрива част от изящните мозайки. Но същинската работа по реставрацията започва 30 години по-късно.

„Когато стъпихме за пръв път тук, беше нещо страшно... Нямаше мозайка, имаше насипни камъчета“, спомня си реставраторът Райна Дечева-Учкунова.

Камъче по камъче и ръка за ръка, реставраторите успяват да върнат разкоша на мозайките. Горният слой изумява с над 100-те вида изобразени птици.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента укрепвам краищата с така наречения борд, който трябва да е под нивото на камъка, който защитава мозайката от разрушаване“, обясни реставраторът Димитър Станчев.

Усилията дават резултат - възродена и модерна раннохристиянска Базилика.

Музеят съчетава древните находки и високите технологии – чувате и виждате птиците от екрана. Това са всъщност птиците от мозайките.

За да се случи това, помагат Общината и Фондация "Америка за България".

„7 години работихме заедно, ръка за ръка, камъче по камъче, за да се случи Епископската Базилика. Благодаря“, заяви Нанси Шилър, президент на "Америка за България".

„Днес е ден за благодарност към всички, които помогнаха това да се случи“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Красотата и историята на това свято място ми напомнят за един прекрасен стих за България - Обичам българските думи, що слушам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни“, заяви Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Проектът за възстановяване е за над 16 милиона лева.

Най-новият музей на България ще бъде отворен за посетители от утре.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!