Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица.

БСП покани на среща днес различни организации, за да обсъдят възможността да се обжалва по съдебен ред решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ.

„Такава възможност има и ще бъде обжалвано решението от Федерацията на потребителите другата седмица. Ще подпомогнем с наши юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За организациите комисията не е регулиращ орган,заяви Корнелия Нинова:

"Няма предвидимост в нейните действия, няма прозрачност и е лост за защита на монополите”, допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Нинова посочи, че БСП са поели ангажимент в първите дни от работата на новия парламент да поканят КЕВР в НС и да направят много широка дискусия. На нея ще поканят и производителите от различните индустрии, за да изложи комисията мотивите си и да стане една наистина обществена дискусия в НС.

„Ще настояваме в новия НС отново да съществува Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР”, посочи лидерът на БСП.

Нинова каза, че са помолили производителите да изчислят според тях как ще се отрази увеличението на цените на стоките, които произвеждат и продават.

Положението е различно, защото има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен газ, има и други, при които това не влияе толкова много.

„Например при хлебопроизводителите и производството, и охлаждането, и логистиката ползва газ и там ще бъде много сериозно отражението на това”, посочи Нинова.

Фирмите предупредили, че започват да се наблюдават изкривявания на пазара. Те казали, че една търговска верига например си е позволила вече да повиши цената на хляба без да е поискано от производителите.

„Споделиха много тревожно, че започват да съкращават хора и че очакват да се повиши безработицата. Споделиха също така опасенията си, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално, ще бъдат най-засегнати, а сивият сектор и изкривяванията на пазара ще се задълбочат, и в крайна сметка това ще се отрази на бюджета и на бизнес средата”, каза още Нинова.

БСП е поела ангажимент за законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата и борбата със сивия сектор.

След като дадат разчетите си, БСП ще внесе в НС предложения за компенсаторни механизми за увеличаване на доходите на хората. Ще има и среща другата седмица, след като се направят изчисленията.

Корнелия Нинова заяви, че оценка на служебното правителство ще дадат, когато му приключи работата.

Срещата днес беше с Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, Българската асоциация на металургичната индустрия, Съюз „Произведено в България”, Федерация на потребителите, Национална асоциация на месопреработвателите, Българска камара на химическата промишленост.