Експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология обсъждат дали маските на открито да станат задължителни след поредния рекорд от новозаразени с COVID-19. Ще бъде обсъдена и цялостната обстановка в страната и намаляването на карантината на 10 дни.

Още снощи, на брифинг в Благоевград, здравният министър съобщи, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка – както от родителски организации, така и от медицинското съсловие.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев описва ситуацията като "трети пик", който, обаче, този път бързо достигна до четирицифрено число на новозаразените на дневна база.

По думите му, ако темпът се запази, скоро болничните заведения ще изпитат затруднение да обслужват пациентите. Според него е наложително контролът да бъде засилен.

"Бих ограничил възможността да правим пир по време на чума. (...) Тоест, затваряне на дискотеки и събития с развлекателен характер, защото това е дейност, която само спомага за разрастването на епидемията. До 30% от новозаразените можем да снижим, ако системно  носим маски, обясни д-р Симидчиев.

До дебата дали да се носят маски и на открито се стигна, след като медици алармираха, че хората не спазват правилата и поставиха това като условие, за да продължат да работят. Снощи здравният министър им отговори така:

"Ще обсъдим тези техни притеснения. Тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране, тази мярка има две цели: да спаси колкото се може повече хора от заболяването и да спаси колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно", подчерта проф. Ангелов вчера.  

Хората навън за разделени на за и против маските. Експерти уточняват, че за да има ефект мярката - маски трябва да се носят от поне 80% от гражданите.

Пловдив вече върна част от мерките. А от другата седмица ще заработи Логистичен щаб, който ще координира денонощно всички институции в битката с COVID-19