Продължава ремонтът на пътя до Клисурския манастир „Света Петка Параскева”. Очаква се реконструкцията на трасето да отнеме 3 месеца. 

Манастирът е от времето на Второто българско царство. Има легенда, че цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в столицата Търново. 

Литийното шествие с мощите на светицата спряло за почивка край сегашния Клисурски манастир и станало чудо – мястото било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Тогава местните построили на това място църква, а по-късно и манастир. Пътят до него обаче е трудно проходим за автомобили. 

„След като миналата година ремонтирахме изцяло пътя за Дивотинския манастир, сега започнахме ремонт на пътя за манастир „Света Петка“, Клисурския манастир. Те са част от Софийската Света гора и е изключително важно да има добър достъп до тях. Виждате, че има обходен маршрут, но той е временен, колкото да не се затваря движението. Само когато се асфалтира, ще има затваряне за няколко дни“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. 

„Това е един дългоочакван ремонт. Пътят беше в изключително лошо състояние, с оглед спецификата на терена, тук е доста стръмно и когато вали огромни количества вода слизат по него и разрушават настилката. Предвидено е първо да се направи отводняване, а след това и възстановяване изцяло на настилката“, обясни кметът на район „Банкя“ Рангел Марков. 

Ремонтираният участък е с дължина малко над 3 километра, а стойността на проекта е 2 млн. и 200 000 лева. 

„Изцяло се подменя пътната основа, полагат се нови пластове асфалт, с банкети. Пътят беше в изключително лошо състояние и достъпът до манастира беше затруднен, така че, живот и здраве, през септември ще имаме хубав достъп до манастира, до вилната зона и военното поделение“, отбеляза инж. Ангел Джоргов – заместник-кмет, “Обществено строителство". 

„За нас това е изключително важно. Клисурският манастир е едно от прекрасните места край Банкя, едно свято място, което се посещава от много хора. А моето лично мнение е, че след като направихме пътя до Дивотинския манастир миналата година, буквално в пъти се увеличи броят на хората, които посещават тези места. Октомври месец е храмовият празник на манастира и се надявам да го посрещнем с един ремонтиран път“, допълни Рангел Марков. 

Трасето е сред 12-те планирани ремонта от инвестиционния план на Столична община за тази година.