Църквата със златните кубета, както е известен храм-паметникът "Рождество Христово" в гр. Шипка, ще бъде ремонтирана и спасена от разрухата. В момента най-високата част на красивото здание, посветено на героите от Руско-Турската Освободителна война, е с падаща облицовка и напукани стени.  

Сред големите причини - вибрациите от звъна на 12-тонната камбана, както и тежкото зимно време. "В момента звънят останалите 11 камбани - само на празници и в събота и неделя. През студените месеци пък орнаментите се напояват с вода, вечерта замръзват и се разпукват", обясни пред bTV игуменът на Шипченския манастир Негово Всепреподобие йеромонах Панкратий. 

Снимка: btvnovinite.bg

След като за една година - до март - чрез дарители бяха събрани над 12 хиляди лева, през август правителството отпусна 1,6 милиона лева. Църквата е напълно обследвана и се очаква ремонтът да приключи за 24 месеца - или в навечерието на 120-годишнината от отбелязването на храма. Той е реставриран за последно през 2003 г.  

"Един от дългогодишните звънари - Дечко Гарбатулов - също ще бъде един от зарадваните да чуе отново как звучи голямата камбана. Тя отново ще огласява казанлъшката долина на розите и тракийските царе. И това няма да бъде изключителна радост само за нас, а за целия български народ", казва игуменът за дългоочаквания старт. 

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон - другата голяма светиня - Паметникът на свободата, също има нужда от ремонт. Той обаче няма да започне преди да приключи този на църквата в подножието му. Не заради проблеми с финансирането и екипите обаче, а тъй като тепърва трябва да бъде обследван, изработен и съгласуван проект.  

Директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов казва, че сред най-големите особености е времето. 90-годишният монумент лятото се нагрява до 40 градуса, а зимата - освен на мъгла и вятър, устоява и на температури до минус 20 градуса. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Най-притеснителната част е каменната облицовка - тази, която всички виждаме. Тя е изработена от местен камък, който не е много траен като материал и затова трябва периодично да бъде поддържан, оглеждан, а камъните да бъдат подменяни. Другата притеснителна част са фугировките, които затварят частите на отделните камъни - те са силно компрометирани и трябва да бъдат подменени, защото от там прониква влагата, която руши паметника", казва Ангелов пред bTV. 

През следващите поне година и половина символът на Шипченската епопея ще продължава и да бъде заграден от предпазни огради, за да няма инциденти за туристите от камъните и екстремното време. А хората - продължават да ходят там целогодишно - пеша по стотиците стъпала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!