Детската клиника на най-голямата спешна болница в България отваря врати наесен благодарение на дарение.

Отделенията са напълно ремонтирани, но за да заработят са нужни 150 000 лева за климатична инсталация. До щастливата развръзка се стигна, след като дарител обяви, че ще изгради съоръжението безплатно.

В неделя в bTV Новините показахме ремонтираните реанимация и операционен блок в клиниката, оборудвани с чисто нова апаратура. Те обаче остават затворени, докато не се намерят пари за климатик. Оказа се, че нито Здравното министерство, нито болницата разполагат със средствата.

„Последва незабавна реакция от една голяма българска компания. Лично директорът на компанията ми се обади и изяви желание за благотворителност”, разказа след това изпълнителният директор на „Пирогов" проф. Стоян Миланов.

„От името на търговска верига „Фантастико" искам да кажа, че сме много щастливи да помогнем на болница „Пирогов", като дарим необходмите средства за оборудването и за изграждането на климатична инсталация”, сподели представителят на компанията Тина Врачева.

Така строителите започват работа в отделенията от сряда. Благодарение на дарението детските отделения ще заработят още през есента.

До пълната промяна се стигна след серия разследвания на bTV за нарушения и мизерни условия на лечение в реанимацията и операционния блок.