Ремонтът пред НДК за европредседателството ще приключи до средата на ноември. Това стана ясно от днешната проверка на столичния кмет. Той започна в началото на лятото и е паралелен с този на самата сграда на НДК.

Заради ремонтните дейности преминаването за пешеходците е въпрос на търпение, находчивост и оригинална мисъл.

Те попадат в лабиринта на огражденията в търсене на желаната посока. Срещаме Антони Григоров и заедно се озоваваме на нерегламентирана пътечка. Човекът се опитва да стигне до билетния център.

„Може би в рамките на 30 минути ползвам ескалатори, подлези, качвам се, слизам... защото, когато пък питаш някой: "Разкарай ми се оттук" тегли ми една и мен ми е неудобно”, обяснява мъжът.

Пътниците, които излизат от метростанцията също са неприятно изненадани. На изхода ги посреща ограждение.

Ремонтът се простира на 12 дка и ще струва на общината 5 милиона лева. Поставя се хидроизолация и се полагат нови гранитни плочи. Ремонтират се стълбите и парапетите.

Проверката на кмета показа, че ремонтът ще приключи до средата на ноември, иначе изпълнителят ще бъде глобен. Дотогава пешеходците трябва да се въоръжат с още малко търпение.

Според Антони Григоров може поне да се сложат насочващи табели, за да не се чувстват хората като в някаква джунгла.

На мястото на премахнатия паметник „1300 години България” ще бъде изграден нов мемориал. Там ще бъде преместен лъвът, който от десетилетия е в Националния военноисторически музей и който сега се реставрира.

Ремонт тече и в сградата на НДК. За него отговаря Министерството на културата. Поискахме от ведомството да ви покажем какво се случва вътре, но не получихме това разрешение. Мотивите за отказа – нашата сигурност и безопасност, тъй като заради ремонта може да пострадаме.