Ремонтът на столичния "Западен парк" е замразен.

Изкопи, обезопасени с части от ограда и през няколко метра тази картина се повтаря – така изглежда централната алея в парка. 

Граждани сигнализират, че освен, че от месеци не се работи по парка, много от изкопите не са обезопасени и се притесняват за децата си.

Снимка: btvnovinite.bg

Разкопани алеи, стърчащи от земята гофрирани тръби, нахвърляни плочки, изкъртени пейки и автомобил на охранителна фирма паркиран върху зелените площи – всичко това може да се види в столичния Западен парк.

Липсват обаче работниците и строителните машини. 

Обновяването на парка стартира преди година и три месеца. А проектът е на стойност от почти 11 милиона лева. По-голямата част от парите идват от Брюксел. 

Снимка: btvnovinite.bg

От доста време обаче тук не се работи, казва ни Димитър, който тича редовно по алеите.

„Те дублират разкопките. Веднъж копаят, после втори път изведнъж пак копаят, не знам защо. Имаше доста камиони миналата година, вече няма”, казва Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Около детската площадка е пълно с опасни места, възмущава се Радостина.

„Паркът е във вид на абсолютен погром. Това говори изцяло за лошо управление на самият проект”, смята Радостина.

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът е спрян заради грешка в проектирането, съобщиха неотдавна от общината.

Беше установено, че фундаментите на козирката при главния вход са проектирани в зоната на "разкрито наличие на водопроводи" – магистрален втори ринг за град София.

С други думи, по проект е трябвало да се копае там, където е магистралния водопровод.

Според Радостина, тук е ролята на възложителя да каже дали преоктантите не са разполагали с актуални данни, дали е недоглеждане на самите проектанти или става въпрос за шантажиране от страна на строителя.  

„Прекратих договора с проектантите, в момента главният архитект е ангажиран с екипа си да приключи препроектирането”, обясни кметът Йорданка Фандъкова. По думите й в хода на работа се налагат някакви корекции и промени, понякога и изненади. 

Снимка: btvnovinite.bg

А Радостина припомня, че и миналата година ремонтът бил спрян заради грешка в проектирането за прокопавнето на инженерните трасета.

Кметът Йарданка Фандъкова не се ангажира с краен срок кога паркът ще е готов, така че не е ясно дали ще е досъпен за гражданите на 10-ти декември, както пише на табелите или това ще се случи едва догодина.