Реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград ще бъде приключена предсрочно, това увери строителят на трасето инж. Юлиян Инджов на съвместна пресконференция с областния управител Здравко Димитров и с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Проектирането и предстоящите отчуждения за изграждането на двете локални платна на реконструиращият се път и още две кръгови кръстовища на Крумово и за КЦМ и Куклен ще бъдат направени от общините Пловдив, Асеновград и Куклен.

За завършването на локалните платна ще бъдат отпуснати допълнителни средства от правителството. Проблем е отводняването на основното трасе и на локалите и то трябва да е осъществено в единен проект, каза инж.Атанасов.

Той поясни, че в момента това се проектира, за да може да се остойности и да се прецени колко допълнително средства трябва да бъдат отпуснати.

Общо при реконструкцията и разширението на пътя Пловдив – Асеновград ще се направят пет кръгови движения, две платна и аварийна лента във всяка посока, по средата еластична ограда и две локални платна.

Габаритът на скоростният път е 24,5 метра, като старото трасе ще се рехабилитира, фрезова и асфалтира с два пласта асфалт.

Същите проблеми ще съпътстват и реконструкцията на околовръстно шосе, тъй като и там не са предвидени локални платна, каза инж. Дончо Атанасов и поясни, че има ОВОС, който се обжалва пред ВАС.

За него ще се търси финансиране, което по думите му може да бъде осигурено от АПИ след въвеждането на ТОЛ системата, а за изграждането на локалните пътища финансирането ще е съвместно с общините и подпомогнато от държавата.