Ремонтът на на АМ „Тракия“ в участъка между пътните възли „Чирпан – изток“ и „Стара Загора“ приключва. В ранния следобед беше пуснато движението и в платното за София. Миналата седмица това се случи в посока Бургас.

С възстановяването на трафика завършват планираните строителни работи по автомагистралата за летните месеци и всички пътуващи ще могат да карат безопасно по обновения участък.

Ремонтът започна през октомври миналата година. Трасето е с възстановена носимоспособност, с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване.

Строителните работи включват още машинно подравняване на банкетите, ремонтно-възстановителни дейности на общо 18 съоръжения в 52 км участък, бетонови работи, полагане на подосновен пласт, на геомрежа, на неплътен асфалтобетон и износващ пласт от сплитмастик. След ремонта са сменени и 90 км еластични огради по двете платна, които при инцидент биха спасили човешки живот.

Отсечката е с нова хоризонтална маркировка, нови пътни знаци и ограничителни системи. Тя не е ремонтирана от 2007-ма година, уточниха от областното пътно управление. Те уверяват, че рехабилитацията отговаря на всички изисквания, а пътят е в гаранция 3 години.

Хората от селата, през които до момента е минавал интензивният трафик по пътя до Черноморието, също са доволни.

Все още обаче не е ясно колко ще струва този ремонт на данъкоплатците, тъй като от Пътната агенция тепърва ще обследват ремонтните дейности и ще направят разчети за дейността на строителните фирми.