Окончателно - минималната пенсия става 467 лева от 1 юли. Това решиха депутатите в актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване.

С 10% се увеличават пенсиите от 1 юли, а към тях се прибавя COVID добавката от 60 лв. Така общо стават 467 лв.

Променя се и таванът на пенсиите - 2000 лв., а от първи октомври ще нарасне до 3400 лв.

Депутатите одобриха и бюджета на Здравната каса. Заложени са 62 милиона лева повече.

От тях - 45 милиона са за болнична помощ, а 14 млн. - за Фонда за лечение на деца. С 10% се увеличават заплатите за служителите на НЗОК.

Ремонтът на държавната хазна продължава и в този час, на второ четене в комисия е централният бюджет.

След 4-часов дебат депутатите подкрепиха увеличението на минималната пенсии на 467 лв. Единствено председателят на ДПС беше против, защото партията му предложи да са с 14 лв повече. Стигна се до изостряне на тона в залата. „Това, което се предлага за увеличаване на пенсиите ще струва 1 млрд., а 2025 г. ще бъде 4 млрд. Срещу тези разходи няма никакви приходи. Или трябва да се увеличат данъците, или да се вземат заеми“, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Разходете се и разговаряйте с пенсионерите. Това е мярка очаквана от пенсионерите, която е трябвало да получат. Всеки ще получи увеличение, ако формулата му даде“, каза Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“.

Депутатите си размениха и взаимни обвинения защо е забавен бюджетът и рискува ли се така по-високите пенсии да не се плащат от следващия месец.

С подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН депутатите одобриха предложението на „Възраждане“ за допълнителни пари за бюджета на НЗОК.

Бюджетният маратон продължи в ресорната комисия, където на второ четене увеличиха лимита на държавния дълг до 10.3 млрд. лв.

Депутатите решиха още ако има икономии до 5,5 млн лева да бъдат ползвани за увеличаване на заплатите в Националния осигурителен институт.