Рекорд за скоростно нарушение на пътя по време на отминалите празници. Шофьор беше засечен да шофира с 238 км/ч по магистрала "Тракия".

Нарушението е извършено на Коледа на магистрала "Тракия" в района на Сливен и ще излезе солено на шофьора.

Снимка: bTV

Според закона глобата за превишаване на позволената скорост извън населено място с над 50 км/ч е 600 лв. плюс по още 50 лв. за всеки следващи 5 км превишение.

„Вече е издаден електронен фиш на стойност 1550 лв. Такъв случай поне аз не помня да сме имали“, заяви инспектор Диян Митев, Пътна полиция – Сливен.

Снимка: bTV

Собственик на колата е 21-годишен младеж от Варна, който не беше открит за коментар.

Снимка: bTV

Рали-пилотът Мартин Коев е категоричен, че подобна скорост е безумна дори, ако автомобилът е подготвен перфектно за пътя.

Снимка: bTV

"Спирачният път ще е изключително дълъг. При една рязка маневра, ако излезе нещо на пътя, колата става неуправляема", заяви Мартин Коев, рали-пилот.

А когато автомобилът е по-стар е още по-рисковано. В случая става въпрос за кола на около 15 години.

"Произвежда се между 2000 и 2007 г. Най-вероятно е софтуерно преработен дизелов автомобил за да достигне такава скорост", обясни Кирил Бумбалов, автомобилен специалист.

Така наречения "чип тунинг" е доста популярен у нас, особено сред по-младите шофьори.

Срещу, например, 300 лв., максималната скорост на един 15-годишен автомобил би могла да се вдигне поне с 20 до 30 км/ч.

"Според зависимост от това колко е мощността на автомобила. Може дори да се махне ограничителя за максимална скорост", каза Тихомир Тодоров, собственик на сервиз.

Това едва ли ще направи автомобила по-сигурен, но непременно ще увеличи способностите му за рекордни глоби от КАТ.