Агенцията по заетостта отчете исторически най-ниските нива на безработица у нас, предаде „Фокус”. По данни на агенцията безработицата е 5,3%, като отчита свиване с 0,3% месечна и 0,8% годишна база.

В края на миналия месец регистрираните безработни в бюрата по труда са малко над 175 хил. души, а спрямо май 2018г. са с 25 хил. по-малко. Сред новорегистрираните безработни има такива, които не са активни т.е от началото на годината не са били заети, не учат или не си търсят работа.

Най-голям брой свободни места отчитат секторите в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на автомобили и др. Съответно най-търсените професии са персонал, зает в сферата на персоналните услуги – бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и т.н.

От началото на годината служителите по бюрата са успели да активизират значителен брой хора да заемат определена длъжност, посочват от агенцията. Това се е случило чрез информационни кампании, срещи със завършващи младежи, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори.