В Спешна помощ в София днес са получени 42 сигнала за хора, на които им е прилошало в жегите. 40 градуса бяха отчетени в Русе, в Хасково пък отчетоха температурен рекорд - 37 градуса към 17 ч.

Лекарите напомнят, че в жегите трябва да пием повече течности, а хората с хронични заболявания да бъдат особено внимателни. В хода на 12-часовото си дежурство д-р Лъчезар Василев се отзова на дванайсет сигнала за хора, на които им е прилошало в жегата.

„Запомних жена, която беше колабирала до будка за вестници. След като я прегледахме, след като пийна малко водичка, кръвното стана 110/70 и си я пуснахме без проблеми, нямаше нещо сериозно“, каза д-р Василев.

Припадналата в жегата жена, нормализирала кръвното си с вода. Затова лекарите винаги напомнят в жегите да пием повече течности.

Жената, на която д-р Василев помогна направила и друга грешка - не е яла, за да и леко в жегите.

„Тя сподели, че не се е хранила тази сутрин, решила е да не закуси, изпила е само една чаша вода и съответно в топлото време й е прилошало“, обясни докторът.

От началото на горещините всеки ден лекарите в Спешната помощ получават по няколко десетки сигнала. Въвеждат адреса в навигацията и отиват при колабиралия пациент. В повечето случаи на човека е нямало да му прилошее, ако е пил достатъчно вода.