Рекорден спад на контрабандните цигари у нас, показва изследване на производителите и вносители на тютюневи изделия в България. Въпреки това, оказва се, че има градове, в които от 10 кутии 3 са без бандерол.

За миналата година са задържани над 38 тона тютюн – колкото една влакова композиция, казват от МВР.

През третото тримесечие на 2017 г. контрабандата на цигари като цяло в страната пада до 6%. За сравнение 10 години по-рано търговията на тъмно в този сектор надхвърля 30%.

Градовете, които се нареждат в началото на списъка по търговия с нелегални цигари са Кюстендил, Хасково и Велико Търново. Впечатление прави, че в Свиленград контрабандата намалява от почти 50% на 8% през третото тримесечие. В Кюстендил движението е в обратна посока.

Кюстендил държи първото място по контрабандни цигари в България. Търговците, оказва се, нямат проблем с контрабандата.

Жителите на Кюстендил твърдят, че контрабанда се пуши навсякъде.

През миналата година са били конфискувани над 50 милиона къса цигари. Според премиера проучването е изключително точно.

„Във всеки град се обръща кофа за боклук или кофи за боклук и се броят в нея цигарите с бандерол – кутиите от цигари с бандерол и кутиите без бандерол”, заяви Бойко Борисов.

„Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, на първо място, защото има места с много нисък процент, има места с много висок процент. Ако Хасково, като най-висок процент го обясняваме георгафски, възниква въпросът за Велико Търново и Пазарджик",  каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Премиерът разпореди на полицията да обърне по-специално внимание на градовете, в които нивото на контрабанда остава високо. Един от тях е Хасково.

На черно една кутия там може да се намери и за 1 – 1,50 лв.

За 10 години заради контрабандата с цигари хазната е загубила около 4 милиарда лева, изчисляват от ИПИ.