Започна най-мащабното колоездачно предизвикателство у нас "Дунав ултра" - над 700 километра с велосипед по Северната граница на България.

Събитието се провежда с каузата да популяризира населените места по поречието на реката и Добруджа. От Видин към Дуранкулак през над 110 населени места, ще преминат 160 колоездачи от България и Румъния.

Евелин от село Гъмзово тръгва по маршрута за пети път и както миналата година - отново е с велосипед "Балкан". С необичайно превозно средство е и Павел Андонов от Пловдив. Той ще пътува с едноколка.

"Дунав ултра" не е състезание, затова участниците сами определят времето си за пристигане – между 5 и 10, а най-екстремните – за максимум две денонощия.

"Сложил съм си някакъв нереалистичен срок, който не знам дали ще се сбъдне – около трийсет и не знам, трийсет и три-четири часа. Трябва да стане, на теория е възможно, ще видим", сподели участникът Явор Данаилов.

Тази година инициативата е с надслова "Реката, Добруджа и морето" и със същата кауза.

"Да популяризират най-слабо икономически развития регион на Европейски съюз и да му дадат надежда и вяра, че той не е забравен", каза Борис Бегъмов, основател и организатор на „Дунав ултра“.

Ето така започна деветото поредно издание на "Дунав ултра" – с рекорден брой участници, рекорден брой общини-партньори. Най-красивите и спортни хора в България.

Партньори на събитието са 12 общини, за първи път то е подкрепено и от Министерството на туризма.