Рекорден брой кандидати за българско гражданство. 38 000 висящи молби за български паспорти от чужденци има в момента в Министерството на правосъдието. Защо се получава това и какви са тенденциите, разказва Рада Домусчиева.

Най-много от кандидатите продължават да са македонците, след тях са гражданите на Русия, а новите рекордьори са от Албания.

Само за 8 месеца от официалното признаване на малцинството, кандидатите от българското малцинство в Албания за българско гражданство са се увеличили двойно. В момента те са над 1000.

Пътят към българските документи е дълъг. За да стигне до Министерството на правосъдието, минава през Агенцията за българите в чужбина. Тя чрез лицензирани дружества издава удостоверение, че чужденецът има български произход. Процедурата продължава с проверка на документите и на МВР, и ДАНС.

„Най новите българи казват, че от пет години чакат, от албанските села. Специално за албанските граждани е предвидена облекчена процедура за получаване на гражданство, тоест не е нужно те да доказват постоянно пребиване в страната, нито другите документи, които са предвидени за другите граждани, а единствено следва да докажат своя произход и това е единственото изискване да имат удостоверение, и да не са осъждани, и да не са заплаха за национална сигурност”, обясни Десислава Ахладова, зам.-министър на правосъдието с ресор българско гражданство.

Всеки ден в правосъдното министерство се провеждат по 100 интервюта за кандидати за българско гражданство.

„Донякъде е решен проблемът за гражданството, защото самата процедура търси много време, 2 – 3 години”, заяви Фисник Ходжа, председател на дружество "Наша Гора".

Познаването на българския език все още не е задължително условие за кандидатите за гражданство, според вицепрезидента обаче би трябвало да стане.

Гражданство окончателно се дава с указ на вицепрезидента. За една година български паспорт са получили 3400 души, а от началото на прехода това са 153 хиляди души.