Рекорден брой избиратели в столична секция - десетки хиляди чужденци с български паспорти са регистрирани на служебен адрес в София и фигурират в избирателните списъци.

Най-голямата секция у нас, поне според избирателните списъци, се намира на столичната улица "Иван Шишман".

Снимка: btvnovinite.bg

В 45-та секция в столичното Седмо училище трябва да гласуват 60 хиляди чужденци. Всички те са в избирателните списъци.

Причината е, че хората са с български паспорти, но не живеят у нас и са регистрирани на така наречения служебен адрес - на улица „Леге“ №6, в кметството на район „Средец“.

„В момента са около 90 хиляди общо всички тези хора. От Република Северна Македония са 23 500 приблизително. Около две трети от всички, които са регистрирани на този адрес, влизат в избирателните списъци. Значи от тези 23 хиляди – като грубо изчислим пълнолетните – близо 16 хиляди ще имат право да гласуват“, казва районният кмет Трайчо Трайков.

Снимка: btvnovinite.bg

Избирателните списъци на българите по паспорт са над 1000 страници.

„Иначе самия списък в сгънато състояние във формат А – 4 е много голям, той ако се разтегне ще е поне 500 метра дълъг. Важно е да се знае, че въпреки че се заделя специална секция за тази цел, на последните избори например не гласува нито един човек“, казва Трайков. 

Снимка: btvnovinite.bg

В секцията гласуват и хора с увреждания от района. На последните избори там правото си на вот са упражнили малко над 50 души.