Мартенските празници за киноманите започват от днес, с 22-я „София Филм Фест”. Един от акцентите в него са българските филми.

46 български игрални и документални филма са в програмата на авторитетния кинофорум. Това е рекорден брой продукции на български творци, някои от които вече са спечелили награди от наши и чуждестранни фестивали, като "Ага" на режисьора Милко Лазаров, с който ще бъде открит фестивалът. Филмът очарова публиката на „Берлинале” преди 2 седмици.

"Ага" по сценарий на Симеон Венциславов и режисьора Милко Лазаров ни пренася далеч на север, за да се докоснем до една емоционална семейна история.

„Трябва да бъде видян. Това е притча, по-скоро, дори има мелодраматични елементи, което мен много ме изненада, че натам тръгна филмът. Малко като филм от 60-те години е, така изглежда, аналогово изцяло заснет”, разказа Милко Лазаров.

Общо над 200 са заглавията в програмата на кинофестивала.

Вим Вендерс отново идва в София, за да представи най-новия си проект "Потапяне" с участието на Алисия Викандер и Джеймс Макавой. Режисьорът ще има и майсторски клас на 11 март в Дома на киното.

Ейбъл Ферара, режисирал класики като "Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк" ще получи наградата "София" за цялостен принос към киноизкуството.

"Аз, Тоня" е сред филмите на спортна тематика, които също са акцент в програмата. Тя е публикувана в официалния сайт на „София Филм Фест”.

Професор Божидар Манов – кинокритик, председател на журитата на престижни филмови фестивали и уважаван преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", ще получи специалната награда на „София Филм Фест” за своя принос към киноизкуството.