По данни на Министерството на околната среда и водите, досега са събрани над 3 хиляди 808 тона отпадъци.

Рекордни над 410 хиляди доброволци са участвали тази година в кампанията "Да изчистим България заедно"! 

По данни на Министерството на околната среда и водите, досега са събрани над 3 хиляди 808 тона отпадъци.

Снимка: Ладислав Цветков

Заводът за отпадъци  в Гара Яна е последната спирка за софийския отпадък. Постоянно тук пристигат камиони с тонове отпадъци. Част от тях успяхме да съберем заедно  в рамките на вчерашния ден.

Според  данните само за София събраните  боклуци са над 95 тона. За сравнение в щипката на един кран в има около 4 тона. От тук отпадъците ще се сортират, обработят и рециклират. 

И тази година събраният боклук в кампанията "Да изчистим България заедно" ще се рециклира.  А освен, че чистихме заедно, помогнахме стотици места в страната да станат по-красиви.

„Не просто 4500 места са били почистени, а 600 са получили своя нов вид и това е резултат от нашите общи усилия”, Мария Лазарова - мениджър специални проекти в bTV Mediagroup.

Снимка: btvnovinite.bg

Кампания даде старт и на Световния ден на почистването. Той завършва в Хавай през нощта на 21 септември. 

Докато чистеха в Бургас. Водолазите се натъкнаха на велосипед под морското дъно.  В Созопол доброволците  намериха плажен чадър. А с помощта на кран изтеглиха и мотопед.  

В Южния парк доброволците намериха дори откриха изхвърлени ски. Сред отпадъци, които най-често намираха са пожарогасители, части от компютри, техника и много автомобилни гуми.