Регионалното министерство внесе сигнал в прокуратурата след разследване на bTV. Сигналът се отнася за високи сгради, санирани с некачествени топлоизолации, които горят.

Лабораторни тестове са доказали, че материалите на две румънски фирми са с по-ниско качество от декларираното и не отговарят на законовите изисквания, съобщи репортерът на bTV Теодора Трифонова.

За това ви разказахме първи в филма на Трофонова „bTV Репортерите: Саниране“, където стана ясно, че върху 2/3 от високите сгради по програмата за енергийна ефективност има румънски топлоизолации.

Министерството е взело проби от високи блокове, санирани с румънските материали във Варна, Благоевград и Бургас. На документи те са трудно горими, анализите показали, че отговарят на най-ниските противопожарни изисквания.

Снимка: bTV

Зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова коментира, че за нея категорично става въпрос за „измама, документна измама в случая, защото има несъответствие на реалните характеристики на един продукт и документите, които го придружават“.

В Бургас по програмата са включени 56 високи блока. Изолацията на всичките е с материали на румънските фирми. Според общината обаче място за притеснение няма, а зам.-кметът по строителството в общината – Чанка Коралска, обясни, че те „работят само и единствено с документи“.

Снимка: bTV

До дни блоковете с тези изолации ще бъдат обследвани, за да се дадат предписания за противопожарната безопасност.

Преопаковането е изключително краен вариант. Преди него има много други мерки, например втори пласт мазилка“, каза Крумова.

Парите за новите мерки ще дойдат от общините. В Бургас обаче нямат предвидени. Подмяната в сградите, които сега се санират, ще е за сметка на строителните фирми.  

Те се опасяват от фалит, а според Българската асоциация за изолации причината за вноса на съмнителни материали е законът.

„Когато е правена тази наредба, е допуснато при високите сгради да се слагат продукти от този клас. Клас B, дори C, което е уникално“, обясни инж. Йордан Николов от Асоциацията.

Снимка: bTV

Страната ни е една от малкото в Европа, където е позволено да се използват материали със занижени противопожарни изисквания.

Вижте още в репортажа на Теодора Трифонова и Лора Стаматис:

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как се извършва санирането в блокове в столичния квартал „Хаджи Димитър“.

След инспекцията стана ясно, че в Столичната община не са използвани некачествени материали.

По думите на арх. Влади Калинов, директор „Контрол на строителството“, забавянето в старта на програмата всъщност е довело до спасяване от това да се използват некачествени материали.

„Ако говорим за несертифицирани материали, сме се спасили от това, защото се забавихме заради масовото недоволство. Процесът се разви и влязохме в по-напреднал етап и материалите се следят по-сериозно“, каза той.

В София 166 сгради имат сключени договори за саниране, 70 от тях имат избран изпълнител, а 10 са със започнати дейности.