Пътната агенция е напълно готова за зимата, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при представянето на организацията за зимно поддържане на пътищата в страната.

Тя ще е в сила от 1 ноември

Около 3000 машини ще чистят пътищата в цялата страна тази зима, а снегопочистващите фирми вече почти са осигурили необходимите пясък, сол и луга, които ще използват през зимните месеци.

Държавата е отделила за почистването около 80 млн. лв., но надеждата е те да не бъдат изразходвани напълно, а да останат и икономии, с които през пролетта да бъдат ремонтирани пътищата, които са се разрушили през зимата.

Предвидени са и високи санкции за снегопочистващите фирми, които не изпълняват добре задълженията си – миналата година най-високата санкция е била 40 хил. лв. Тя е била наложена на фирма, която не е затворила път и това е довело до проблеми.

Това е и акцентът тази година – да се затварят превантивно пътища (вкл. и магистрали), когато ситуацията е много тежка и те не могат да се почистят навреме.