Регионалният министър Гроздан Караджов е депозирал оставката си в Министерския съвет. Новината беше потвърдена официално за bTV от МРРБ.

„Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Във вторник излязох от Министерството на финансите със същата таблица, от която ясно се вижда, че са се натрупали, благодарение на решенията на НС, допълнителни средства в дефицит, които отварят сериозна дупка в бюджета“, обясни на брифинг Караджов.

Каква е хронологията?

„Информирах за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева, която се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, с което по точка едно и две на това решение се прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда лева за стари плащания – договорени стари извършени дейности. Второ, в точка 4 още 1,2 милиарда лева, които са също за стари започнати, но недовършени работи. И двете точки касаят договори, за които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително извън планираното през декември“, обясни Гроздан Караджов.

Той заяви, че това става ясно и от стенограмите в НС, както и на няколко срещи в коалиционен формат, където е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета. В противен случай ще бъде оставена тази системна дупка, която заплашва финансовата стабилност на страната, изтъкна Караджов.

По думите му дотук става въпрос за 2,4 милиарда лева.

„Вторият източник на такъв дефицит е незалагането на средства за АМ „Хемус“ и за скоростния път Видин – Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там с обяснението на финансовия министър, че когато се разплете казуса с „ин хаус“ договорите, чак тогава ще имаме финансиране. Работата спря по тези магистрали и там са веднъж половин милиард, които са ин хаус и втори половин милиард, които са по ЗОП процедури“, обясни още Караджов.

Той показа и документа, от който става ясно колко е натрупаният дефицит.

Отделно от това коалицията е обещала 500 милиона лева на общините за ВиК проекти и общински пътища, които са в ужасно състояние.

„Ето това са тези 3,9 милиарда лева, но те никога не са искани. Те единствено бяха показани на работната група“, уточни Караджов.

Той изчете и стенограмата от вчерашното заседание на Министерския съвет, където обяснява за този дефицит.