Гневни туристи излизат на протест пред нощни заведения в Слънчев бряг, заради които будуват по цяла вечер. Оплаквания валят и в други морски курорти.

Трудно се спи в почти целия комплекс. Жалбите в полицията са над 200 от началото на сезона, но не дават резултат, защото веднага след проверките, музиката отново гръмва.

Общинската власт в Несебър остава глуха към молбите на хотелиерите и отказва да въведе час за нощна тишина, както и да я контролира.

От редовен терор нощем се оплакват и зрители на bTV, избрали да почиват в по-малки курорти като Царево.

Ден и нощ

Нощното озвучаване бързо заглушава мисълта за почивка и сън. Има места в Слънчев бряг, където не се спи и през деня – например ако туристите имат "късмета" да съжителстват с детски лагер.

„Затварям прозореца, затварям вратата, слагам си тампони в ушите, усилвам телевизора и до полунощ така живея", обяснява Тамара Тарасенко.

„Мъчението започва от сутринта. Следобед отново музика, водна аеробика, викат с мегафони, деца крещят", допълва Валентина Станкевич.

Проверка на здравната инспекция - единствената, която може да мери шума, показва сериозно отклонение от нивото на търпимост.

„Нормите са точни - 35 децибела за през деня и 30 за през нощта... На управителя на лагера ще бъде връчено предписание", посочва Галя Михайлова от РЗИ-Бургас.
Силни децибели от увеселителни корабчета, които спират за престой под прозорците на друг хотел, тормозят гостите му.

Правила няма

Звуковият терор вече води до отлив на туристи. „Всеки си търси печалбата и не спазва правила, защото правила няма!", откровен е Христо Чапкънов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Здравните власти следят дали откритите заведения са шумни само до 23:00 вечерта, защото след това те нямали право да работят. След този час контролът остава в ръцете на общините.

В новия Закон за туризма, останал неприет това лято, се предлага да има задължителна разпоредба, която да регламентира работното време на откритите заведения по курортите. От Съюза на собствениците настояват крайният час да е 23:00. Сега на практика работно време няма и всеки затваря, когато си тръгнат клиентите му.

Мярка, която може да спре нарушителите, е отнемане на лиценза.