Светофар в Хасково, чиято цена по фактура е 6500 долара, струва на Община Хасково 50 хиляди лева. Почти петорното оскъпяване на сделката се разследва от прокуратурата.

„Зелена светлина” за новия светофар  дава общинският съвет. Решението е той да струва не повече от 35 хиляди лева . Изпълнителят, в случая общината ,сключва сделката. Светофарът е купен от общината срещу 6500 долара от турска фирма.

За тези пари обаче оказва се кметството си е купило само светещи пилони и, за да стане наистина светофар, през общинско предприятие от кметството започват ударно да плащат на частни фирми.

„Когато вече започват да го монтират се оказва, че има пробиви и някакви дефекти в захранващите кабели и други. Това са извършени допълнителни ремонтни работи свързани със захранването вече на светофара”, обяснява кметът Добри Беливанов.

Снимка: bTV

Сделката набъбва до 50 хиляди. По следите на парите тръгва прокуратурата- оттам казват, че разследването  е  срещу неизвестен извършител, евентуално длъжностно лице – служител на общината. Разпитани са десетки чиновници. Кметът – също: „Нямаме какво да крием. Това  не са някакви пари дадени ей така, без нищо. Те са дадени, за да стане по-добра организацията на движението”.

Скъпият, красив, забележим и необходим светофар в центъра на Хасково за по-малко от половин година аварира 10 пъти.