Десетки хора от варненското село Брестак се оплакаха, че от много време насам са принудени да живеят без нормално водоподаване.

Заради ниското налягане на водата има дни, в които няма никаква вода.

Хората от Брестак разказват, че са принудени да носят вода в туби и бидони от съседното село, за да покрият елементарните си нужди. Не знаят каква е причината за системното безводие.

Проблемът се заражда преди две години, когато един от дълбоките сондажи, водоснабдяващ района, излиза от експлоатация заради силна амортизация. Заменя го сондаж, който е с два пъти по-малък дебит и така водата не стига до всички.

През изминалата година от ВиК дружеството заделят 200 хил. лв. за изграждането на нов сондаж, който да прекрати безводието. Проектът обаче не се реализира заради проблеми със собствеността на земята, където трябва да бъде направено съоръжението.

„За да се изгради едно такова съоръжение е необходимо да се предостави от общината акт за собственост и скица на имота. Оказа се, че общината не притежава такива документи”, поясни Мария Михова, ръководител на ЕТР „Провадия” към ВиК – Варна.

Докато тече процедурата на общината за сдобиването с нужните документи настъпват законови промени – с тях финансирането на проекта вече трябва да бъде осигурено от местната община.

От ВиК дружеството са категорични, че проблемът с водата в района ще се задълбочава, ако от община Вълчи Дол не го решат скоро.