Поредна вълна на недоволство срещу изграждането на водно-електрически централи във Врачанско. Въпреки че строителство още не е започнало, хората готвят гражданско неподчинение и настояват проектите да бъдат спрени, защото нарушавали екологичното равновесие.

В мездренското село Лютиброд се предвижда строителството на централа на река Искър, край скалния феномен „Ритлите". Уникалната природа привлича много туристи и дори се ползва за декор на филмови продукции. Срещу намеренията да се излее бетон в реката се изправят от Инициативния комитет, който досега е събрал 200 подписа срещу ВЕЦ-а.

Освен от замърсяване на питейната вода, която захранва и съседното село Ребърково, хората се притесняват и че теренът за бъдещия ВЕЦ попада в две защитени зони на ПП „Врачански балкан".

В романското село Караш водят война с инвеститора от осем години. В непосредствена близост е река Малък Искър, където са одобрени за строителство цели три ВЕЦ-а. Процедурите са съпроводени с имотни измами, твърдят местните, но по-страшното според тях е, че всеки опит за повдигане на водата би довел до изчезването й, тъй като районът е карстов.

„Тази част особено я наричат „морето на бедните”, ама не сте дошли в слънчев ден - двеста души, ако няма в това разстояние, с децата си, с палатките, кой ще ни оправдае, ако я съсипем”, казва Цветана Цанова, председател на Инициативен комитет - село Караш.

Въпреки че край селото няма следа от строителство, от комитета заливат институциите с възражения, за да опазят реката. В Лютиброд пък готвят гражданско неподчинение, тъй като проектът чака само доклада за ОВОС, за да стартира.