Kметицата Минка Капитанова отмъщава на хората от Гърмен, които участват в простестите срещу незаконните ромски постройки. Преди няколко дни например уволни сестрата на едно момче, което участва в протестите. Чувстваме се дискриминирани – това заявиха жители на Гърмен пред камерата на bTV. 

По-късо днес – в 18 ч. – те се събират на протест пред общината в селото, за да изразят недоволството си от липсата на промяна в ситуацията в Гърмен.

Едно от основните обвинения на жителите на града е, че законите не важат с еднаква тежест за всички.

„Имам земя в квартал „Кремиковци”, но не мога да я ползвам, защото е превърната в бунище, разкопана е и има дървени постройки”, разказва жителят на града Георги Георгиев.

По думите му той попитал общинските власти какви ще са последствията, ако и той започне да строй там. Отговорът – ще ви съборим.

„Защо на мене не ми се позволява, а на тях давате”, запита Георгиев реторично.

"Няма да спрем с протестите, докато не ни смачка полицията, както миналата година. Тогава подписвахме протоколи, че няма да участваме в мирни протести, глобяваха ни... Циганите затвориха пътища два пъти, а нищо не им се случи", възмущават се други.

Освен срещу беззаконието днешният протест е и срещу опита на кмета да състави подробен устройствен план на махалата, който би трябвало да улесни застрояването. 

Днешната протестна акция ще мине под формата на шествие. Тя ще започне от площада пред общината до мястото на масовия бой в началото на кв. "Заграде" в селото.

Ще има ли още конфликти като този в Гърмен преди изборите?