Жълт код за сняг и поледици е обявен за 19 области на страната. Предупреждението е в сила за: София-град, София – област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

На тези места се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишението на температурите, на места ще преминат в дъжд и ще има условия за образуване на поледици.

Заради ледения дъжд и поледиците във Враца снощи от 9 до 12 ч. беше ограничено движението на тежко-товарни камиони над 12 т. Същото ограничение важеше и за Видин.

Остава ограничението за движение на тирове над 12 тона по международния път Е-79 – то се осъществява само по обходни маршрути (Дунавци – Арчар, Тополовец – Ружинци, Тополовец – Добри дол).

Тировете от Монтана към Враца бяха спирани при обхода на града.

В момента ситуацията се нормализира.

Шофьорите се оплакаха, че пътят може и да е бил почистен, но паркингите за тирове и камиони са били затрупани с почти 50 см сняг.

От БАН призовават за повишено внимание при дейности на открито и шофиране на заледени повърхности, както и да се следят актуалните прогнози за времето.