Докато европейската преса атакуваше страната ни заради корупцията през седмицата, румънската преса се впечатли от желанието на група наши сънародници да присъединят родните си места към Румъния. Един никому неизвестен българин на 63, от Монтана, но работещ като строител във Враца, доби светкавична известност през последните дни с еретичната си визия за Северозапада.

„Идеята тепърва се избистря, дали да сме някакъв анклав, дали да сме нещо като обособена територия”, уточнява Борислав Каменов. Мъжът предпочита да е част от северната ни съседка, където заплащането е повече и по-успешно се справят с корупцията отколкото у нас.

Той лично не се е сблъсквал с корупцията, но казва, че зимата на северозападното недоволство е настъпила с всичка сила: „Ние като нямаме работа тук, хората се принуждават да ходят на работа чак в Пловдив. Защо всичко се свежда до София, до Пловдив, до Банско”.

Мъжът иска повече мостове на Дунав. Дори предлага алтернатива на Банско: „Втори лифт, писти, а какво ни пречеше Берковица да стане един такъв курорт, там условията позволяват”.

Борислав и съмишлениците му ще тестват с подписка своята идея. Настояват и за референдум. Организаторите на подписката искат отделяне на Северозапада и заради катастрофалната улична мрежа. Вярват, че много хора ще ги подкрепят.

Сред гражданите има смесени чувства – за някои преминаването към Румъния с цел по-добър живот е самозаблуда, други с усмивка настояват да се отиде по-далеч и да се иска присъединяване към Австрия или Швейцария.

Срещу идеята скочиха кметове и политици от Северозапада. Възприеха я като отявлен сепаратизъм, тотална липса на родолюбие и дори като атака срещу предстоящото българско европредседателство. „Ние сме борчески край, защо да не се борим за своите права, за своите работни места, за своя стандарт на живот?”, отговаря Каменов. Той не иска да се сравнява с каталунеца Пучдемон, защото зад него няма нито една партия.

Според мнозина 63-годишният строител е прав в едно – че ако политиците продължават да гледат отвисоко на родния му край, съвсем скоро той сам ще се заличи от картата на милата ни родина.