Служител на фирмата за кетъринг е замърсил вторично храната в детската градина в село Кичево, област Варна със салмонела ентеридитис. Това показват лабораторните изследвания на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна, които бяха взети от храната, кухненското оборудване и от персонала на детската градина в село Кичево и фирмата за кетъринг.
В края на миналата седмица 7 деца от детското заведение проявиха симптоми на хранително натравяне. Лабораторните изследвания показват, че източник на заразата не е храната, а заразоносителство от персонала на фирмата, която е изхранвала детското заведение.
„Служителят е отстранен от работа, за да му бъде извършено лечение, след което той ще бъде възстановен на работа”, каза д-р Камен Николов, началник-отдел в Българска агенция по безопасност на храните пред журналисти, цитиран от БГНЕС.
Той увери, че кухните са проверени и храните, с които заразените работници са имали контакт, са бракувани и ще бъдат унищожени.
Заради зачестилите случаи на салмонелоза в града през последните месеци, действа Кризисен щаб от експерти към Българска агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в град Варна. Те следят постоянно епидемиологичната обстановка в района и предприемат необходими мерки.