Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище, обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

„Фигурите са засегнати от непрекъснатите вибрации от преминаващите автомобили и замърсеният въздух от вредните газове, който е повлиял на бронза”, обясни Чобанов. Той посочи, че най-много е пострадал един от лъвовете, който днес бе демонтиран от моста и ще бъде реставриран от екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков в леярната в Требич.

„Останалите три фигури, както и балюстрадата на моста ще бъдат реставрирани на място, ще бъдат реконструирани и липсващите осветителни тела, за да придобие оригиналният мост пълния си блясък”, отбеляза Чобанов. Той каза, че реставрацията на моста ще струва общо 300 000 лв.

Зам.-кметът припомни историята на Лъвов мост както посочи, че известният обществен и просветен деец Христо Г. Данов - един от основоположниците на книгоиздаването в България, предлага да се създаде обществен комитет, който да увековечи паметта на загиналите борци за свобода в навечерието на Освобождението. „Така по идея на Данов техният паметник се решава да бъде мост, защото много от загиналите са обесени именно тук, на съществуващия преди Шарен мост”, посочи зам.-кметът Чобанов. Строителството на моста започва през 1889 г. и струва 260 000 златни лева.