Започна дългоочакваният ремонт на столичната Централна гара. Проектът е на стойност 62 милиона лева, а новият облик на емблематичната сграда трябва да бъде готов в края на 2015 г.

 

По време на модернизацията няма да има промени в движението на влаковете.

Столичната Централна гара е една от първите сгради, построени след освобождението на България. Красивото здание с виенски орнаменти е издигнато през 1888 г. и години наред е образец за стил и изящество. През социализма обаче визията се променя.

Старата сграда на Централна гара е разрушена напълно през 1974 година. Изключително бързо, само в рамките на 6 месеца е новата постройка и оттогава повече от 40 години основен ремонт не е правен. В резултат и пътниците се сблъскват със занемарени съоръжения и отвратителни миризми.

Новата сградата ще има модерна фасада и изолация, която ще поддържа еднаква температура в салона и през зимата, и през лятото. Ще се открият нови пространства за търговски площи, ще се сложат модерни табла и нови билетни каси.

"Ще си има нова чакалня. По-различно ще бъде от досега, но без да нарушаваме функционалното състояние в момента", обяснява инж. Ивайло Дженев, ръководител екип за управление на проекти.

Докато ремонтът тече, инициативата UnderGaraработи заедно с общината за преобразяването на занемареното пространство пред самата гара - тези 140 помещения, които пустеят от години, ще се превърнат в културна зона с 2 театъра и танцово училище.