Старт на дългоочакваното разширение на пътя Бургас-Слънчев бряг.

Работите започват първо в отсечката Ахелой - Поморие. Двулентовата отсечка е част от пътя за Варна и е кошмар за шофьорите заради огромните задръствания и чести катастрофи.

За изграждането на допълнително платно се говори от години, а проектът се бавеше заради отчуждения на земите, през които ще мине новия път и заради липса на пари за самия ремонт.

В една отсечка от 5 км. е трябвало да бъдат компенсирани 501 собственици на земя.

През юли и август 20-те километра от летището до Слънчев бряг се превръщат в ежедневно изпитание за шофьорите. При трансфер или екскурзия с туристи, фирмите се застраховат с допълнително време за чакане по пътя.

„Вместо два часа предварително, те тръгват три часа предварително, а персоналът системно закъснява между 15 и 20 минути, което ми създава допълнително напрежение", обясни Любо Липчев – управител на верига хотели в Несебър.

Като част от управата на Слънчев бряг през деветдесетте, Владимир Караджов си спомня, че още тогава се е търсел вариант за разширяване на тясната отсечка.

„В Слънчев бряг в периода 15 юни-15 август пребивават над 600 000 души, този многохиляден град да се обслужва от един път не е нормално”, посочи той.

Жителите на Ахелой нямат търпение трафикът да бъде изведен извън града и така да се понижи шума. Изграждането на обхода и разширяването на останалата част от пътя ще става на етапи, но трябва да завърши преди следващото лято.