В Пловдив започва изграждането на 48 км нови велоалеи на стойност близо 14 млн. лв. Символична първа копка на проекта направиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на града Иван Тотев. Инициативата е част от мащабен проект на общината за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт.

Пловдив ще има 60 км велоалеи, което на практика го прави градът с най-дългата велозона в България, подчерта кметът Иван Тотев. Градът е разположен на площ от 100 кв. км и 60 км велоали на практика означава велотранспорт почти в целия град, допълни той.

„Изграждането на велоалеи в Пловдив ще осигури по-добри възможности за предвиждане, по-екологични и по-здравословни условия за живот на пловдивчани”, коментира зам.-министърът Деница Николова.

Тя изрази задоволство от факта, че макар и в края на програмния период ОП „Регионално развитие” отчита доста успешно приключили проекти, един от които е в Пловдив. Николова увери, че ще следи стриктно проектът да се реализира качествено и в срок.

Снимка: БГНЕС

Освен изграждането на нови велоалеи, се предвижда и рехабилитацията на вече съществуващи 11 км, преустройство на прилежаща инфраструктура от бордюри и тротоари, връзки между маршрутите и 690 велостоянки.

Срокът за изпълнение на строителството е 231 дни - октомври 2015 г.б