В над 15 населени места в Ловешка област има животни със симптомите на болестта "син език", съобщи за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов. Съмнения за болестта "син език" има в пет от осемте общини в областта. По думите на д-р Йотов най-тревожно е положението в подбалканските райони на Априлци, Троян и Тетевен.

В Добричка област, която попада в ограничителна зона около огнища на болестта "син език", се вземат мерки за недопускане на заразата сред преживните животни. Това съобщи пресцентърът на областната администрация след заседание на епизоотичната комисия, свикана от областния управител днес.

От регистрираните в страната 380 огнища на "син език" има и в съседните на Добрич области - едно във Варна и в три в Шумен. Ветеринарите продължават проверките в овцевъдни и други ферми в Добричко, за да се предотврати проникването на болестта.

В Хисарско започва пръскане срещу комари, разпространяващи „син език”. Това съобщи за „Фокус”д-р Николай Петков, началник отдел „Контрол на храните” към Регионалната агенция по безопасност на храните. По думите му, е потвърдено наличието на болестта „син език” в Карловско и Брезовско, като районите се обработват.

„Три машини бяха до неделя. От днес една машина започва пръскане срещу комари в Хисарския район”, каза д-р Петков. По думите му, се обработват пасища и кошари. Според специалистите, болестта засяга най-вече овцете, като в Пловдивско вече има мъртви животни.

Има график за екарисажна кола, която минава в труднодостъпните райони. Съвместно с кметствата са организирани трупосъбирателни ями. Попълват се протоколи за умрелите животни. „Тези протоколи ги изпращаме в София и стопаните ще бъдат обезщетени”, подчерта д-р Петков.

По думите му, за разпространението на заразата „син език” всичко зависи от времето. „Ако застудее или настане голяма жега тогава изходите са благоприятни, но ако времето се задържи влажно и горещо това способства за развитието на комарите'', каза Петков. Той обаче, уточни, че мащабността на заразата в нашата област е много по-малка отколкото в най-южните райони на страната.