Половината от опитите за внасяне на ментета у нас са заловени на ГКПП „Капитан Андреево”. Тази година заловените фалшиви луксозни и маркови стоки на пункта са близо 100 000.

Парфюми, козметика, спирали, червила, тоалетни води, кремове, текстил са част от тези стоки. Ако цената им е под 10 лева, най-вероятно става въпрос за фалшива стока и почти сигурно е, че е влязла през „Капитан Андреево”. Всяка седмица на пункта се залавят между 50 и 5000 ментета.

„Задържаме и забранени стоки, фалшиви стоки, валута, цигари, паметници на културата, най-често цигари. Особено много на тази пункт се залавят стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост”, обясни началникът на митница Свиленград Тодор Караиванов.

Родината на ментетата в повечето случаи е Турция. А за внос в България се разчита основно на дребни търговци и транспортни фирми. Шофьорите на камиони обаче в повечето случаи не знаят, че стоката е незаконна.

Митничарите казват, че всеки ден имат между 5 и 15 случая на контрабанда. Ялмаз Шефки е един от хората, които вече са били хващани с 10 стека цигари. Днес колата му отново беше разглобена.

„Проверяват ме редовно. Като се усъмнят за цигари, всичко разглобяват”, казва Ялмаз.

На „Капитан Андреево” в края на януари ще заработят камери, които трябва да следят за корупция. Всяка година в митница „Свиленград” има между 15 и 20 дисциплинарни производства за корупция. В половината случаи митничарите са уволнени. Останалите са с по-леки наказания.

Преди два дни е уволнен служител, защото не е проверил автомобил, в който се оказало, че има три кашона цигари, коментират от митницата.