Врачанската областна болница отново е пред заплахата да затвори. Днес медиците, които последно са получили половин заплата за октомври, готвят нови протести. След недоволството единствената промяна в болницата е коледната украса.

„Просто няма изход, имам чувството, че институциите като че ли умишлено бездействат, за да се съсипе окончателно тая болница”, гневи се медицинската сестра Елеонора Колева.

И към днешна дата сметките са запорирани. Под въпрос е лечението на пациентите.
Медиците от  областната болница заплашиха, че след 20 декември подновяват протестите и спира приемът на пациенти.

„Имаме направен разговор за разговори с кредиторите, ако и кредиторите на врачанската болница постъпят така достойно, както постъпиха кредиторите на ловешката болница, ние ще имаме време в рамките на три месеца да направим преструктурирането”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Опасенията на персонала са, че преструктурирането може да доведе до заличаване на високо специализирани отделения.

„Изключително трудно се работи на този малък град при тая жестока конкуренция”, признава директорът Орлин Цветков. С мотива „нелоялна конкуренция” прокуратурата подхвана двама бивши директори и двете частни структури в двора на здравното заведение.

Снимка: bTV

Днес едната от тях – по инвазивна кардиология, която няма аналог в областта, обяви, че затваря, обидена от нападките за източване болницата, която всъщност им дължи милион и половина лева по клинични пътеки. Опасенията са, че така хора с инфаркт ще чакат с часове за транспорт.