По-скъпа питейна вода ще плащат абонатите във Враца, Бургас и Ямбол. Увеличението е заложено в проект на регулатора, според заявките за инвестиции на ВиК дружествата.

Във Враца водата ще поскъпне с между 12 и 44% в зависимост от начина по който тя стига до домовете на хората – по-сериозно е увеличението за абонатите, които получават вода по гравитачен път. 

Снимка: bTV

Поскъпването в Ямбол е с близо 19 на сто. Там трябва да заработи и пречиствателна станция. Догодина обаче се готви още едно увеличение с подобен процент.

Снимка: bTV

Водата за абонатите на ВиК в Бургас ще поскъпне с 13%. В замяна на по-високите цени, абонатите трябва да получават по-качествена и чиста вода.

Снимка: bTV

Поскъпването на услугата трябва да доведе до по-добро качество. Хората обаче се съмняват в това.

В Зверино например увеличението се очертава драстично, тъй като законът вече не позволява на ВиК да доставя водата по-евтино там, където не се налага да се използват помпи. От следващия месец кубик вода в селото може да струва струва 2,03 лв. с ДДС, което е увеличение от над 40%. 

„Това е свързано, действително с по-рязко поскъпване на услугата в тези по-малки населени места, които се снабдяват по гравитачен път и са имали по-ниски цени“, признава Ивайло Касчиев от дирекция „ВиК услуги“ в КЕВР.

Това престъпление, това е геноцид спрямо селското население“, възмущава се Венка Стоянова от Зверино.

„Ние сме си правили водопроводите. Освен да хлорират резервоарите, аз не виждам откъде идва тая цена, нито помпи има при нас, нито нищо“, посочва тя.

Местното ВиК също казва, че не иска поскъпване. Или ако има такова, то да е плавно.

Според регулатора дружеството може да определи и по-ниска цена, но тя трябва да е еднаква, независимо от технологията на доставка.

„По-правилния подход е дружеството да инвестира в тези населени места, така че да гарантира по-качествена услуга“, смята Касчиев.

Окончателното решение за новите цени на водата ще стане ясно на 30 ноември.