Спешни действия за спасяване на антиките от Ларгото в София предприемат Столичната община и Министерството на културата след репортаж по bTV. Точно преди 10 дни ви показахме как безценните античните зидове в центъра на София тънат във вода след пороите.

Находките са публична държавна собственост и трета година лежат под открито небе. Съдебни спорове бавят изпълнението на проекта. По него има отпуснати и 16 млн. лв. евросредстава, които стоят замразени.

Античните находки, са били в риск и в началото на 20 век, когато е строен хотел.

„Бомардировките доста сериозно засягат тези структури, но въпреки всичко доста от римското наследство е оцеляло.", коментира зам.-кметът Тодор Чобанов.

Обещанието на институциите е до 15 септември разкопките до метростанция „Сердика" да бъдат обезопасени и подготвени за реставрация. Според властите причината Ларгото да остане под вода са съдебните процедури, които се водят след всеки конкурс, който бъде оспорен от някой от участниците.

„Министерството на културата с техните експерти ще направят отводняването с временни помпи, докато се реализира проектът. Ще се отстранят тревите”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Ще се подменят найлоните, ще се сменят дървените подпори, ще се премахне растителността от Столична община”, допълни министърът на културата Мартин Иванов.

От ведомството обещаха и внезапни проверки, а служител на министерството ще следи какво се случва и ще сигнализира за нередности.