Граждани на Видин за втора поредна седмица излязоха на протест с намерение да блокират международния път Е-79. Те недоволстват от лошото състояние на трасето, големия трафик и честите катастрофи.

Междувременно, жителите на дупнишкото село Джерман излизат на протест в пореден опит да блокират изграждането на ново депо за битови отпадъци.

Демонстрантите в дунавския град настояват за изграждането на магистрала до София и тунел под Петрохан, които да поемат сериозното движение.

Полиция и жандармерия не допуснаха блокада още в началото на демонстрацията. Последваха обаче още опити и малко преди 13:00 часа Е-79 беше блокиран. Протестиращите извървяха километри по международния път.

От пътната агенция отново увериха, че строителството може да започне още в края на тази година.

През последната седмица „нямаше никаква реакция”, каза пред bTV една от организаторите на видинския протест – Росица Кирова. По думите й отчуждителни процедури по проектите няма и работата по пътя Ботевград – Мездра „не касае по никакъв начин това, което видинчани искат”.

Тя отбеляза, че за последните няколко дни има 5 тежки катастрофи с ранени. Исканията са до 2021 г. да има магистрален път.

Пътят остана затворен за четири часа. В посока от и за Видин се образуваха километрични опашки.

В Джерман около 12:00 часа хората блокираха Е-79. Те смятат, че новото сметище на Дупница ще е прекалено близо до къщите им. Освен това, според тях, теренът е свлачищен и боклуците може да се окажат в близката река, а от там - в Гърция. Затова и са уведомили и властите в южната ни съседка.

От община Дупница обаче са категорични, че са направени всички проучвания. В момента Дупница на практика не разполага със свое сметище, след като досегашното депо беше закрито в началото на годината.