Десетки жители на Велинград и областта излязоха на мирна демонстрация пред екоинспекцията в Пазарджик срещу пускане в експлоатация волфрамовата мина в района.

Мината се намира в находище Грънчарица до града.

Опасенията бяха, че ако заработи, тя ще замърси подпочвените води, туристите ще избягат и хората ще загубят препитанието си.

Кметът на града Костадин Коев беше категоричен, че освен че ще замърси водата, мината ще е пагубна за икономиката на града.

Адвокатът, който наблюдава даването на ОВОС Валентин Божков посочи, че в концесионната площ попадат основните водохващания за питейната вода на града.

Протестиращи заявиха, че да се разрешава минно производство във водоохранителна зона е недопустимо.

„Несъвместимо е съществуването на чист въздух, лечението на български и чуждестранни граждани, на деца и мина и рудодобив“, коментира Таня Белчинова, която е лекар.

„Волфрамът е токсичен и е опасен за зрението и дихателната система. Освен това рудата е полиметална, в нея има и арсенопирид, който после ще се разпространи в района на рудника и ще се отложи – това прониква в почва, растения и животни“, обясни геологът Емил Вълков.

След няколкочасово заседание, екоинспекторите също се произнесоха с решение, че мината ще замърси околната среда и водите и не дадоха зелена светлина на проекта.