Парк "Лаута" в Пловдив временно няма да може да се ползва за пикници и приятелски срещи на барбекю. Вандали са унищожили всичките три каменни скари около беседките.

Вандалският акт се приписва на вегани – заради изписаните със спрей надписи: "Месото е болка", "Месото е страдание" и "Месото е жестокост".

От Българския вегански съюз заявиха, че нямат информация техни членове да стоят зад проявата, но се солидаризираха с посланията.

Снимка: Райна Зайкова

Посегателството е станало най-вероятно през нощта. Трите барбекюта са били унищожени с тежък предмет. Бетонните парчета са разпилени около беседките. На вандалската проява се натъкнали хора, които правят сутрешен крос в парка.

Според кмета на района мястото е любимо на пловдивчани, затова барбекютата ще бъдат възстановени бързо и дори ще бъдат направени три нови.

Разследването на вандалския акт обаче ще е трудно.

„За голямо съжаление от всички 24 камери, които са в парка, точно това място е охранявано от камера, която е в ремонт, и наистина нямаме пряк запис на разрушаването на съоръженията”, посочи Костадин Димитров, кмет на район "Тракия".