Възрастна жена от бургаското село Каблешково се сблъска с пенсионен абсурд - въпреки че получава редовно пенсия, се оказва, че не фигурира във ведомостите на Националния осигурителен институт (НОИ). Когато наскоро подава молба за преразглеждане на пенсията, отговорът, който получава от осигурителния институт е: „Няма такъв човек!"

След повече от 34 години работа като касиер и домакин в земеделската кооперация в Каблешково, Златка Христова се пенсионира с пенсия от 50 лв., към днешна дата актуализирана на 165 лв. „Ако не е дядото, аз не мога да си платя нито тока, нито водата, нищо. Само за хляб и едно кисело мляко, друго какво можеш да вземеш с тези пари?! За лекарствата да не говорим!”, сподели пенсионерката.    

С помощта на позната счетоводителка, възрастната жена подава документи в НОИ за преизчисляване на пенсията и получава отказ. „Посочвам трите имена, прилагам копие от трудова книжка, посочвам името на предприятието. След месец се оказва, че това лице не съществува в архива... Те ми казват: „В архива има четири Златки в това стопанство в Каблешково. Коя е от тях, не можем да предположим!", обясни счетоводителката Николина Костадинова.

Решават да пробват с фамилията на мъжа й, но получават същия отговор. „Отново не може да бъде намерена, макар че тя има пенсия”, посочи счетоводителката. „Не мога да се начудя с това нещо - как може 12 години да получаваш пенсия и да го няма този човек в архива! За мен е смешна работа! Подигравка с хората ли?! Един обикновен човек е трудно да се пребори с тази институция", коментира съпругът на Златка Тодор Вълканов.

Екип на bTV провери на място в Осигурителния институт в Бургас как се изплаща пенсия на човек, който за системата на практика не съществува. „Два пъти сме я търсили, и два пъти не сме я намерили. Възможно е под някакво трето име да се е водила. За първи път се случва това! За първи път някой така да настоява, че се е водил под еди-какво си име, а ние да не можем да го намерим", коментира директорът на НОИ в Бургас Енчо Жеков.

Когато Златка се пенсионира през 2001 г., документите за пенсия са издадени от кметството в Каблешково. От 2005 г. ведомостите са прехвърлени в НОИ. „Ние трябва да издадем документа за този по-висок доход и тя трябва да си каже името, коя от тези четири Златки е!", обясни Енчо Жеков.

Първото и третото име съвпадат, но не и второто, което жената няма как да е сменила. „Можем ли да дадем ние някакъв документ, да предполагаме, че евентуално е това лице, след като няма декларация от него или нямаме в ГРАО смяна на имената. Няма как да го дадем, след като не сме сигурни”, обясни началникът на отдел „Осигурителен архив" в НОИ Атанас Атанасов.

Единственият шанс за по-висока пенсия на жената е да разбере дали не е работила 34 години под друго име. И да успее да го докаже в съда. „Как да съм доволна, като не съм отсъствала един ден, нито болнични съм ползвала, нито нищо. Ех, дотолкова съм заслужила!", възмутена е пенсионерката.