Безводие във Варненска област, седмица след наводненията. Огромното свлачище до село Аспарухово, на брега на язовир "Цонево", повреди магистралния водопровод, който захранва 80% от града и областта. Хиляди домакинства ще са без вода поне 5-6 дни.

Районът на аварията е труднодостъпен. Тежка техника разчиства свлачището вече 48 часа. Огромна скала с размери 6 на 8 метра буквално е смачкала водопровода.

Това е най-голямата авария в последните 35 години. Без вода са близо 20 000 души от десетки населени места в 6 общини. Най-търсената стока е минералната вода.

Разчистването на мястото на аварията трябва да приключи утре. След това започва полагането на новите тръби, които ще бъдат стоманени.

„Смятаме, че до вторник-сряда, дано нищо не се случи допълнително, дай Боже, ние ще сме си решили проблема и ще започнем подаването на вода", каза управителят на ВиК – Варна Валентин Вълканов.

В повечето населени места вече са осигурени водоноски. Опасност за воден режим във Варна засега няма, тъй като градът се захранва от резервни водоизточници.