Средногорското село Свежен е подложено на безпрецедентна атака от глутница вълци. Първата поява на хищниците в околностите на селището е регистрирана в средата на август миналата година, а последната - само преди седмица. До момента вълците са умъртвили и изяли едри домашни животни с общо живо тегло около 3,5 тона.

Пловдивското село Свежен живее под обсада. От няколко месеца глутница вълци напада и изяжда домашните животни в близост до населеното място. Последната вълча атака е отпреди десетина дни, когато изгладнелите зверове умъртвили и оглозгали 450-килограмова крава.

„По сведения на животновъди глутницата е от около 5-6 вълка. Досега на единия от животновъдите са изядени от вълците 18 малки кончета, а на друг животновъд - две крави и четири телета”, обясни кметският наместник Валентин Дойчинов.

„При ходене при животните намираме удавени крави, телета, някои изядени наполовина, някои само повалени, малко ядени. Предимно налитат на малки животни, но като изостане голямото животно, не ги бърка и голямото”, разказа председателят на местната ловна дружинка Димитър Петров.

Велю Бояджиев от Свежен също е сред потърпевшите. „Взех да намирам малки кончета изтърбушени. Как няма да ме притеснява?! Като свършат малките, ще започнат големите”, опасява се човекът.

Зачестилите вълчи атаки принуждават собствениците на коне и крави да евакуират стоката си от селото. Нощно време в покрайнините на Свежен се чува вълчи вой, а преди борени дни 73-годишната Мария Петрова видяла огромен вълк на метри от къщата си.

„На триста метра от селото имам удавено животно! Те, моите животни, ги бях свалил тук до селото”, обясни ловецът Димитър Петров. Председателят на местната ловна дружинка е безсилен пред вълчата напаст. Той самият е загубил няколко телета и крави. Обстрелът на дивите зверове е невъзможен, тъй като ловните кучета се страхуват от тях и не смеят да ги преследват и търсят.

Хората в Свежен не се страхуват, но, обяснимо, в селото витае напрежение. „Те трябва много да огладнеят, за да има опасност за хората. Изключваме, ако някой побеснее, щото съм чувал, че бесен хапе и хора, и всичко”, коментира Велю Бояджиев.

„Трябва вече да е много гладна зима и да няма какво да яде, тогава ще се хвърли на човек. По принцип - бяга от човек. Няма опасност! Аз лично по цяла нощ ходя в гората”, успокоява ловецът.

Вълчите нападения около планинското село Свежен не са новост, но за първи път от незапомнени времена селището е подложено на организирани атаки от цяла глутница. Последната поява вълк в района е била преди цели 15 години.

Кметският наместник вече е поискал съдействието на община Брезово и на местното ловно стопанство, за да се организира отстрела на хищниците.